Erfgoed en nazorg in de jeugdhulp

in samenwerking met Gemeenschapsinstelling De Zande (Agentschap Opgroeien)

Glasnegatief van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand te Ruiselede, ca. 1913 (GI De Zande, campus Ruiselede)
Gemeenschapsinstelling De Zande is een Vlaamse instelling voor Bijzondere Jeugdbijstand, met campussen in Ruiselede, Beernem en Wingene. Voor deze proeftuin zal de focus liggen op het analyseren en in kaart brengen van het aanwezige erfgoed in functie van het potentieel en de uitdagingen voor "nazorg" in de jeugdhulp. Centraal staan de mogelijkheden voor (oud-)bewoners van de instelling om via het erfgoed hun eigen levensverhaal te reconstrueren en zin te geven. Cruciaal hierin is het opstarten van een dialoog tussen de zorgaanbieders, de zorgontvangers, de erfgoed- en de onderzoeksector over de privacywetgeving en de implicaties daarvan voor het beheren en raadplegen van dergelijk privacygevoelig erfgoed.

Concreet gaan we aan de slag met de waardevolle collectie glasplaten van De Zande. We bekijken de beste mogelijkheden voor een lange-termijnbewaring en beogen een opstart voor de beschrijving van de collectie.

Aan de hand van de fotoreeks wordt een participatieve workshopreeks georganiseerd rond fotografie met de bewoners. De jongeren gaan aan de slag met de techniek van een donkere kamer en gaan daarbij in interactie met de erfgoedcollectie. We voorzien ruimte voor een eigen, hedendaagse aanvulling.